Broedseizoen 2016 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Broedseizoen 2016

Tijdens het broedseizoen van 2016 (juni-juli), bleven alle vogels relatief dicht in de buurt van hun broedgronden: (1) de haven van Oostende voor de zilvermeeuwen, (2) de haven van Zeebrugge en (3) Vlissingen-Oost (Nederland) voor de kleine mantelmeeuwen, en (4) Het Krekengebied in Oost-Vlaanderen voor de bruine kiekendieven.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die het broedseizoen van 2016 voorstelt. De kaart toont de data van Jurgen (een mannelijke zilvermeeuw), maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.​

Tijdens het broedseizoen vertonen de verschillende vogels verschillende broed- en foerageer gedrag. Hieronder kan je enkele eigenaardige verhalen lezen.

 

 

Alom tegenwoordig

Joost (6234) (♂) en Tjess (6069) (♂) zijn duidelijk twee hele actieve Europese zilvermeeuwen. Terwijl de meeste gezenderde individuen van deze soort relatief dicht (enkele km) rond hun broedgronden blijven, werden deze twee heren overal gespot in de zomer van 2016: langs de Belgische kust tussen Oostende en Koksijde, op zee, en in de velden en weiden van het West-Vlaamse achterland. Alhoewel ze een groot foerageergebied bestreken, keerden ze elke dag trouw terug naar hun nest, zoals het een goede echtgenoot/huisvader betaamt.

Voor een geanimeerde visualisatie van de zeer actieve Joost en Tjess, klik op het kaartje links.

 

Laten we het nog eens opnieuw proberen

Herinner je je Stephanie (6036) nog? De vrouwelijke Europese zilvermeeuw die vorig jaar plots Oostende moest verlaten? in 2016 leek ze heel terughoudend om de zomer opnieuw in Oostende door te brengen: vooraleer ze terug keerde naar Oostende, verbleef ze eerst een hele tijd in Duinkerke. Tegen halfweg juni dook ze dan toch opnieuw op in Oostende. De rest van de zomer bleef ze heel dicht in de buurt van de broedkolonie. Als ze niet op het dak van het VLIZ gebouw zat (waar de nesten zijn), kon je haar een paar 100 meter verder vinden op het strand en de golfbrekers tussen Oostende en Bredene. Het leek alsof ze dit jaar haar nest met hand en tand wou verdedigen.

Voor een geanimeerde visualisatie van de dappere Stephanie, klik op het kaartje links.

 

Luc, de mopperaar

Luc (799), een mannelijke Europese zilvermeeuw, had duidelijk zijn favoriete foerageer plekje tijdens de zomer van 2016. Bijna elke dag vloog hij naar "De Mokker", een gehucht van de West-Vlaamse gemeente Koekelare. Wat zocht hij daar? Smaakte het voedsel daar beter? Had hij een afspraakje met een geheime liefde? Of zocht hij simpelweg een plaats waar hij moeder-de-vrouw kon ontwijken en waar hij kon zitten mopperen in zijn eentje? ("Mokken" is een dialect woord voor "mopperen".) Wat de reden ook was, hij keerde altijd terug naar de "De Mokker".

Voor een geanimeerde visualisatie van Luc de mopperaar, klik op het kaartje links.

 

 

Nieuwe hotspot: Loffre-Lewarde

Vorig jaar verkozen sommige meeuwen om de massa aan de chipsfabriek in Moeskroen te ontwijken, en om in plaats daarvan te gaan foerageren in het afvalverwerkingsbedrijf van Blaringhem. Het succes van deze laatste plaats bleef echter uit. Tijdens de zomer van 2016 ontdekten verschillende Kleine mantelmeeuwen, van beide broed kolonies (Zeebrugge en Vlissingen), een nieuwe locatie: een groeve of oude mijn in Loffre-Lewarde (in de buurt van Dowaai, Noord-Frankrijk): Carrie (5304) (♀), Hilbran (849) (♂), Huub (5298) (♂), Inge (5301) (♀), Jeroen (1400) (♂), Katrien (1402) (♀), Kristof (5296) (♂), Luna (5215) (♀), Orval (5300) (♂), en Rinse (5273) (♂) werden hier allemaal gespot. 

Voor een geanimeerde visualisatie van deze groeve bezoekers, klik op het kaartje links.

 

Vlissingen-Brussel-Gent

Herinner je je de Vlissingen Gang van de Kleine mantelmeeuwen nog? Tijdens de zomer van 2016 verkozen verschillende oude en nieuwe leden om op land te foerageren in plaats van op zee. Carsten (5200) (♂)Fay (5338) (♀)Fernand (5315) (♂)Luan (5137) (♀), Merel (5275) (♀), Mohammed (5305) (♂), Naomi (5202) (♀)Paco (5222) (♂) en Roland-Jan (5134) (♂) bijvoorbeeld, maakten regelmatig een tripje naar de grootsteden Brussel en Gent, maar ook naar kleinere steden zoals Dendermonde, Lokeren en Sint-Niklaas. Soms gingen ze op foerageer tocht in de Westerschelde, richting zee, maar je kwam hen zelden of nooit tegen op volle zee.

Voor een geanimeerde visualisatie van deze stadsliefhebbers, klik op het kaartje links.

 

Te land, ter zee en in de lucht

Het is duidelijk dat de gezenderde vogels echt individuen zijn, met elk hun eigen karakter en persoonlijke voorkeuren. Neem nu Peter (4047) en Pieter (5213) bijvoorbeeld, twee mannelijke Kleine mantelmeeuwen. Terwijl Peter de voorkeur gaf aan foerageren op zee en langs de Belgische kust tijdens de zomer van 2016, zocht Pieter liever naar voedsel op het land, rond Roeselare. Dit totaal verschillend foerageergedrag wordt ook weerspiegeld in hun dieet: meer vis en schaaldieren voor Peter; meer wormen en insecten voor Pieter.

Voor een geanimeerde visualisatie van Peter en Pieter, klik op het kaartje links.

 

Vrije vogels!

Niet alle Kleine mantelmeeuwen die terugkeerden naar hun broedkolonie hadden een nest tijdens de zomer van 2016. Harry (719) (♂)Imme (5199) (♀), Joachim (5271) (♂), Katrien (1402) (♀) en Sanne (833) (♀) hadden hoogstwaarschijnlijk geen kuikens om voor te zorgen, en waren dus vrij om te doen wat ze wilden. Harry bijvoorbeeld vloog heen en weer tussen Zeebrugge en Moeskroen (die lekkere chips!), en bezocht Calais en Noord-Frankrijk verschillende keren. Tegen het einde van juni 2016 vertrok hij voor een kleine trip rond Nederland. Het lijkt wel alsof Harry de eeuwige vrijgezel zal blijven; dit was reeds het derde jaar waarin Harry (vermoedelijk) geen nest had. En Imme bijvoorbeeld bezocht Nigehörn en Scharhörn, twee kleine Duitse Waddeneilandjes.

Voor een geanimeerde visualisatie van deze nestloze vogels, klik op het kaartje links.