Broedseizoen 2014 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Broedseizoen 2014

Tijdens het broedseizoen van 2014 (juni-juli), bleven alle gezenderde vogels relatief dicht in de buurt van hun broedgronden in Vlaanderen: de haven van Oostende voor de zilvermeeuwen, de haven van Zeebrugge voor de kleine mantelmeeuwen, en Het Krekengebied in Oost-Vlaanderen voor de bruine kiekendieven. Tijdens het broedseizoen foerageerden sommige vogels enkel op zee, terwijl andere vogels de achterliggende velden verkozen. Verschillende vogels foerageerden ook in beide.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die het broedseizoen van 2014 voorstelt. De kaart toont de data van Jurgen (een mannelijke Zilvermeeuw), maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.

Tijdens het broedseizoen vertonen de vogels verschillende gedragspatronen. Hieronder kan je de eigenaardige verhalen lezen van Jurgen (♂), Anne (♀), Annelies (♀), Ella (♀), Harry (♂), Jasmin (♀), Lies (♀), Michelle (♀), Roxanne (♀), Peter (♂) en Jozef (♂).

 

 

Eens een visser/strandmeisje, altijd een visser/strandmeisje!

Vorig jaar, in de zomer van 2013, zat Jurgen (801), een mannelijke zilvermeeuw, elke dag op zee om zijn favoriete snacks te vinden, en kon je hem ook regelmatig aantreffen in de velden en akkers rond Zedelgem om zijn mariene dieet aan te vullen. In tegenstelling tot Jurgen, was Anne (786), een vrouwelijke zilvermeeuw, niet zo tuk om ver op zee uit te vliegen, en verkoos zij om op of dicht bij het strand te blijven. Sporadisch kon je haar vinden in het Oostendse achterland, maar haar absolute favoriet waren de golfbrekers in Oostende. In de zomer van 2014 leek er niets veranderd: Jurgen en Anne vertoonden nog steeds hetzelfde gedrag, en verkozen nog steeds dezelfde foerageerplekjes. Eens een visser/strandmeisje, altijd een visser/strandmeisje!

Voor een geanimeerde visualisatie van Jurgen en Anne, klik op het kaartje links.

 

Fish 'n chips!

Eén van de meest verrassende resultaten van de 2013 GPS data waren de foerageertochten van verschillende kleine mantelmeeuwen naar een geïndustrialiseerd deel van Moeskroen, op 65 km van de broedkolonie. De meeuwen werden aangetrokken door een aardappelchips fabriek, en voedden zich met chips en andere aardappelproducten die ongeschikt verklaard waren voor menselijke consumptie en in containers gedumpt waren. In de zomer van 2014 bleef de chipsfabriek een zeer populaire plaats voor de kleine mantelmeeuwen: Annelies (♀), Ella (♀), Harry (♂), Jasmin (♀), Lies (♀), Michelle (♀) en Roxanne (♀) keerden regelmatig terug naar de fabriek. Lies vloog zelfs heen en terug tussen Vlissingen en Moeskroen, en dit bijna dagelijks!

Voor een geanimeerde visualisatie van de chips-etende meeuwen, klik op het kaartje links.

 

Harry, de ervaren reiziger

Terwijl de andere meeuwen relatief dicht bij hun nest bleven tijdens het broedseizoen van 2014, genoot Harry (719), een mannelijke kleine mantelmeeuw, er echt van om lange tochten te maken tijdens deze periode. In de loop van juni en juli 2014 bezocht Harry de Wadden Eilanden en de Nederlandse steden Utrecht en Rotterdam. Hij maakte ook verschillende uitjes naar Noord-Frankrijk, inclusief regelmatige bezoekjes aan de chipsfabriek in Moeskroen, en hij kon zelfs gespot worden in Saint-Quentin. Hij stak ook meerdere keren het Kanaal over en reisde rond in de UK tot aan Sheffield. Het lijk alsof Harry op zoek was naar exclusieve hapjes en unieke lokale lekkernijen voor zijn kroost, maar niets is minder waar: in de zomer van 2014 had Harry simpelweg geen nest en kuikens om voor te zorgen. Omdat hij niet gebonden was aan een vaste kolonieplek, was Harry vrij om te gaan en staan waar hij wou.

Voor een geanimeerde visualisatie van Harry's zomerse avonturen, klik op het kaartje links.

 

Michelle en de Franse Keuken

Ook Michelle (853), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, was niet aan het broeden in de zomer van 2014. Zij had dus ook tijd te over om op excursie te gaan naar nabijgelegen kolonies en daar de beste foerageerplekken te bezoeken. Michelle is een echte foodie, en vond het dus helemaal niet erg om ver te vliegen om haar honger naar hippe snacks te stillen. Tijdens het broedseizoen van 2014 bezocht ze regelmatig de chips fabriek in Moeskroen voor enkele knapperige delicatessen, vond ze het ook leuk om de kust af te schuimen op zoek naar de perfecte tweekleppige, foerageerde ze in de achterlanden van Noord-Frankrijk om die overheerlijke regenworm of landslak te vinden, en voor het dessert trok ze naar Calais om de ultieme cocktail van zeevruchten en restjes van menselijk voedsel te consumeren.

Voor een geanimeerde visualisatie van Michelle's culinaire reis, klik op het kaartje links.

 

Hoe zou het nog zijn bij de bruine kiekendieven...

Tijdens het broedseizoen van 2014, bleven zowel Peter (623) als Jozef (610), de twee mannelijke bruine kiekendieven, binnen een straal van slechts een paar kilometers rondom hun nesten. Helaas werd er geen data ontvangen voor Mia, de vrouwelijke bruine kiekendief. Misschien heeft ze haar nest verlaten na het drama van vorig jaar en heeft ze besloten om haar geluk elders de gaan beproeven?

Voor een geanimeerde visualisatie van de zomer van de bruine kiekendieven, klik op het kaartje links.