Broedseizoen 2015 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Broedseizoen 2015

Tijdens het broedseizoen van 2015 (juni-juli), bleven alle vogels relatief dicht in de buurt van hun broedgronden: (1) de haven van Oostende voor de zilvermeeuwen, (2) de haven van Zeebrugge en (3) Vlissingen-Oost (Nederland) voor de kleine mantelmeeuwen, en (4) Het Krekengebied in Oost-Vlaanderen voor de bruine kiekendieven.

Tijdens het broedseizoen foerageren sommige vogels enkel op zee, terwijl andere vogels enkel de achterlanden verkiezen. Nog andere vogels zijn dan weer zowel op zee als in de velden te vinden.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die het broedseizoen van 2015 voorstelt. De kaart toont de data van Jurgen (een mannelijke zilvermeeuw), maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.​

Tijdens het broedseizoen vertonen de verschillende vogels verschillende broed- en foerageergedrag. Hieronder kan je enkele eigenaardige verhalen lezen.

 

 

Maak kennis met de Vlissingen Gang!

Tijdens het broedseizoen van 2015, werden 16 kleine mantelmeeuwen gevangen en gezenderd in een nieuwe kolonie in Vlissingen-Oost (Nederland): Vincent (5062) (♂), Liam (5064) (♂), Vera (5066) (♀), Susanne (5068) (♀), Lora (5069) (♀), Roland-Jan (5134) (♂), Ben (5136) (♂), Luan (5137) (♀), Elinn (5138) (♀), Sacha (5140) (♂), Marwa (5141) (♀), Minke (5142) (♀), Nastazja (5146) (♀), Carla (5147) (♀), Finn (5148) (♂), en Frank (5198) (♂). Veel leden van deze Vlissingen Gang lijken ook hun te hebben gevonden naar de chipsfabriek in Moeskroen...

Voor een geanimeerde visualisatie van de Vlissingen Gang in actie, klik op het kaartje links.

 

De UK, nog altijd een populaire foerageer hotspot

Tijdens het broedseizoen van 2015, staken verschillende kleine mantelmeeuwen Het Kanaal over om te gaan foerageren in de UK: Lora (5069) (♀), Katrien (1402) (♀), Harry (719) (♂), en Angel (5073) (♂). Terwijl Lora het grootste deel van haar tijd in de UK verbleef, vlogen de drie andere meeuwen regelmatig heen en terug tussen Vlaanderen en hun favoriete plekjes in de UK. Hoogstwaarschijnlijk ging het hier om individuen zonder nest, dus individuen die niet gebonden waren aan een vaste kolonieplek.

Voor een geanimeerde visualisatie van deze anglofielen, klik op het kaartje links.

 

Harry, nog altijd geen nest

Net zoals vorig jaar, had Harry (719), een mannelijke kleine mantelmeeuw, geen nest in de zomer van 2015, en organiseerde hij opnieuw een uitgebreide vreettocht. Op zijn reisschema stonden onder andere: Zuidoost-Engeland, Nederland (tot bijna aan Groningen), Noord-Duitsland, en Noord-Frankrijk. Toch bracht hij tussendoor regelmatige bezoekjes aan de chipsfabriek in Moeskroen. Het lijkt wel alsof niets deze chips kan overtreffen voor Harry, zélfs niet alle exotische smaken die hij ongetwijfeld heeft mogen ontdekken op zijn reizen.

Voor een geanimeerde visualisatie van Harry's vreettocht, klik op het kaartje links.

 

Oostende, ik heb er mijn buik van vol!

Gedurende heel de maand juni en het grootste deel van juli, verbleef Stephanie (6036), een vrouwelijke zilvermeeuw, in Oostende, en verdeelde ze haar tijd tussen haar nest en het strand, met nu een dan een uitstapje naar de achterliggende velden. Maar dan, plots, rond 15 juli 2015, verliet Stephanie Oostende, vloog ze naar Duinkerke, bracht ze een bezoekje aan de afvalverwerkingsinstallatie in Blaringhem, en zette ze haar reis verder tot aan Le Crotoy aan de Boulonnais kust, waar ze rest van de zomer bleef. Wat zou er gebeurd zijn met arme Stephanie zodat ze halsoverkop Oostende moest verlaten? Misschien werd haar nest wel vernield?

Voor een geanimeerde visualisatie van Stephanie's vlucht uit Oostende, klik op het kaartje links.

 

Ik heb zo'n zin in chips!

Zoals reeds werd opgemerkt tijdens de broedseizoenen van 2013 en 2014, bleek de chips fabriek in Moeskroen onweerstaanbare te zijn, zowel voor de zilvermeeuwen als de kleine mantelmeeuwen. Tijdens de zomer van 2015 zagen we een gelijkaardig patroon: verschillende vogels maakten regelmatig (en zelfs dagelijks!) een tochtje naar de fabriek. Populaire voederplaatsen brengen echter een grote drukte met zich mee, en dit zagen sommige vogels niet meer zitten. Daarom gingen zij op zoek naar alternatieve, even lekkere voederplaatsen. Het lijkt alsof zij slaagden in hun opzet: meer en meer vogels werden gespot op de afvalverwerkingsinstallatie (Baudelet Environnement) in Blaringhem. Wordt dit de nieuwste populaire food hub?

Voor een geanimeerde visualisatie van de bezoekjes aan de chips fabriek, klik op het kaartje links.

 

Ondertussen bij de bruine kiekendieven...

Terwijl Jozef (610), één van de twee mannelijke bruine kiekendievenvorig jaar in een straal van slechts een paar kilometers rond zijn nest bleef, heeft hij tijdens het broedseizoen van 2015 zijn foerageer gebied lichtjes uitgebreid tot de Frans-Belgische grens, in de nabijheid van Duinkerke. Of misschien werd ook zijn nest vernield, en was hij nu vrij om op pad te gaan? Helaas werd er geen data meer ontvangen voor Mia (586) (♀) en Peter (623) (♂), de twee andere gezenderde bruine kiekendieven.

Voor een geanimeerde visualisatie van Jozef's zomer, klik op het kaartje links.