Broedseizoen 2013 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Broedseizoen 2013

Tijdens het broedseizoen van 2013 (juni-juli), bleven alle gezenderde vogels relatief dicht in de buurt van hun broedgronden in Vlaanderen: de haven van Oostende voor de zilvermeeuwen, de haven van Zeebrugge voor de kleine mantelmeeuwen, en Het Krekengebied in Oost-Vlaanderen voor de bruine kiekendieven.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die het broedseizoen van 2013 voorstelt. De kaart toont de data van Jurgen (een mannelijke Zilvermeeuw), maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.

Tijdens het broedseizoen vertonen de vogels verschillende gedragspatronen. Hieronder kan je de eigenaardige verhalen lezen van Eric (♂), Jurgen (♂), Anne (♀) en Mia (♀).

 

Past data - Eric and the chips factory

 

Eric en de chips fabriek

De meeste kleine mantelmeeuwen zoeken voedsel in de landbouwgronden ten zuiden van hun broedkolonie. Maar, verrassend genoeg, blijkt dat een derde van de voedseltrips gericht zijn naar een geïndustrialiseerd deel van Moeskroen, 65 km van de kolonie, en dat sommige vogels deze tocht meerdere keren per dag maken. Het werd al vlug duidelijk dat de vogels aangetrokken werden tot een fabriek die aardappelchips produceert. De meeuwen deden zich te goed aan chips en andere aardappelproducten die niet geschikt waren voor menselijke consumptie en in containers gedumpt waren.

Voor een geanimeerde visualisatie van de chips-etende Eric, klik op het kaartje links.

Voor bijkomende CartoDb visualisaties, klik hier.

Past data - Jurgen the fisherman

 

Jurgen de visser

De 5 gezenderde zilvermeeuwen zijn extreem individualistisch wat betreft hun foerageergebieden. Jurgen (801), een mannelijke zilvermeeuw, bijvoorbeeld is dol op verse vis en maakt een dagelijks tochtje op zee om zijn favoriete snacks te vinden. Om zijn dieet aan te vullen, bezoekt hij ook regelmatig de velden rond Zedelgem. Eén plaats lijkt hij ten allen tijden te vermijden: de stad Oostende. Blijkbaar verkiest Jurgen vers voedsel en is hij niet geïnteresseerd in afval weggegooid door de mensen.

Voor een geanimeerde visualisatie van de vissende Jurgen, klik op het kaartje links.

Voor een bijkomende CartoDB visualisatie, klik hier.

Past data - Anne the beach girl

 

Anne het strandmeisje

In tegenstelling tot Jurgen verkiest Anne (786), een vrouwelijke zilvermeeuw, zeevruchten boven vis. Ze is nooit ver op zee te vinden, maar blijft dicht bij of op het strand. Haar favoriete eetplekjes zijn de golfbrekers van Oostende. Ze bezoekt ook het achterliggende poldergebied op regelmatige basis.

Voor een geanimeerde visualisatie van Anne's strand capriolen, klik op het kaartje links.

Voor een bijkomende CartoDB visualisatie, klik hier.

Past data - Mia the brave mother

 

Mia de dappere moeder

Het eerste nest van Mia (586), de vrouwelijke bruine kiekendief, werd vernield door roofdieren. Ze verliet het broedgebied voor een paar dagen maar keerde dan terug en kon toch met succes nakomelingen produceren en grootbrengen. Haar partner werd ook gezenderd en door de hoge bemonsteringsfrequentie kunnen deze gegevens gebruikt worden om hun interactie tijdens het uitbroeden van de eieren en het grootbrengen van de kuikens te bestuderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van Mia, klik op het kaartje links.