Voorjaarstrek 2014 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Voorjaarstrek 2014

In de loop van maart en april 2014 begonnen de kleine mantelmeeuwen en bruine kiekendieven aan hun voorjaarstrek en keerden ze terug naar hun broedgronden in Vlaanderen. Net zoals tijdens de herfst migratie, reisden sommige vogels over land, terwijl anderen liever de kustlijnen volgden. Rond 20 maart arriveerden de eerste kleine mantelmeeuwen; rond 3 april arriveerden ook de bruine kiekendieven. Tegen het einde van april waren alle gezenderde vogels terug in hun Vlaamse broedgebieden.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die de voorjaarstrek van 2014 voorstelt. De kaart toont de data van Eric, maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.

Hieronder kan je meer lezen over de bijzondere avonturen van Harry (♂) en Jozef (♂).

 

Past data - Harry and the boat trip

 

Harry en de boottocht

Harry (719), een mannelijke kleine mantelmeeuw, begon aan zijn voorjaarstrek begin maart 2014. Vanuit Sevilla volgde hij de Portugese en Spaanse kusten. Toen hij de Golf van Biskaje overstak, vond hij een schip om uit te rusten, maar helaas voor hem vaarde het schip naar het zuiden. Toen hij doorhad dat hij de verkeerde richting uitging, zette hij zijn reis naar het noorden verder. Hij volgde verder de Franse en Belgische kust en kwam zo, op het einde van maart, weer aan in Zeebrugge. Hij was de eerste gezenderde meeuw die terug gespot werd.

Voor een geanimeerde visualisatie van Harry's boottocht, klik op het kaartje links.

Voor enkele bijkomende CartoDB visualisaties, klik hier.

Past data - Jozef and the spring break in Marrakech

 

Jozef en de krokusvakantie in Marrakesh

Jozef (610), een mannelijke bruine kiekendief, begon aan zijn voorjaarstrek midden maart 2014. Na het oversteken van de Sahara kwam hij uit in Marrakesh, waar hij een paar dagen bleef om te bekomen van zijn woestijn avontuur. Via de Straat van Gibraltar bereikte hij Europa. Deze route nam hij ook tijdens zijn najaarstrek van 2013. Hij vervolgde zijn tocht over land, over Spanje en Frankrijk, en midden april bereikte hij zijn broedgronden in Oost-Vlaanderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van Jozef's krokusvakantie, klik op het kaartje links.