Voorjaarstrek 2015 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Voorjaarstrek 2015

In de loop van maart en april 2015, begonnen de kleine mantelmeeuwen en de bruine kiekendieven aan hun voorjaarstrek, en keerden ze terug naar hun broedgronden in Vlaanderen. Net zoals tijdens de herfst migratie, reisden sommige vogels over land, terwijl andere vogels de kustlijnen volgden. Tegen 10 maart 2015, een klein beetje vroeger dan de lente migratie van vorig jaar, arriveerden de eerst kleine mantelmeeuwen; ongeveer 1 maand later, tegen 11 april arriveerden ook de eerste bruine kiekendieven. Tegen eind april waren alle gezenderde vogels terug in Vlaanderen.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die de voorjaarstrek van 2015 voorstelt. De kaart toont de data van Eric, maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.

Hieronder kan je een aantal eigenaardige reisverhalen lezen.

 

 

Marrakesh? Nooit meer!

Alhoewel Jozef (610), een mannelijke bruine kiekendief, dit jaar overwinterd heeft in bijna exact dezelfde plaats als vorig jaar (zuidelijke grens tussen Mauritanië en Mali), besloot hij op de terugweg naar Vlaanderen om Marrakesh tegen elke prijs te vermijden. Rond 7 maart 2015 begon zijn noordwaartse reis. In tegenstelling tot zijn voorjaarstrek van vorig jaar, toen hij voor een paar dagen gestopt was in Marrakesh om weer op krachten te komen, maakte hij dit jaar een wijde boog rond de stad. Misschien liep hij daar vorig jaar wel een voedselvergiftiging op...? Tegen 10 april 2015 bereikte hij zijn broedgebied in Het Krekengebied in Oost-Vlaanderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van Jozef's tocht, klik op het kaartje links.

 

Recht naar het Noorden!

Toen de winter eindelijk voorbij was, kon Roxanne (5065), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, niet wachten om terug te keren naar Zeebrugge. Tegen het einde van maart 2015 verliet ze haar winterstek aan de kust van Noord-Algerije, stak ze de Middellandse Zee en Frankrijk over in één rechte lijn, en kwam ze slechts een paar dagen later aan in haar broedkolonie in Zeebrugge. Had Roxanne afgesproken met haar vrienden of wou ze niet te laat zijn voor een eerste date...?

Voor een geanimeerde visualisatie van Roxanne's recht-door-zee tocht, klik op het kaartje links.

 

Geen boottochtjes meer voor Harry

In tegenstelling tot vorig jaar, toen Harry (719), een mannelijke kleine mantelmeeuw, de Golf van Biskaje overstak tijdens de voorjaarstrek, koos hij dit jaar voor de veilige optie en volgde hij de kusten. Zou hij een slechte herinnering overgehouden hebben aan zijn boottocht van vorig jaar? Rond 2 maart 2015 verliet hij het zuiden van Spanje, en zette hij koers naar de Golf van Biskaje. Eens daar aangekomen, zag hij plots op tegen het oversteken van de baai, veranderde hij zijn koers met 90°, en vervolgde hij zijn reis langs de kusten. Slechts één week later, tegen 9 maart 2015, bereikte hij Zeebrugge.

Voor een geanimeerde visualisatie van Harry's veilige keuze, klik op het kaartje links.

 

Verloren in de Golf van Biskaje

Rond 5 maart 2015 verliet Anke (5039), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, haar winterstek in de buurt van Tanger, in het noorden van Marokko. Ze zette koers naar het Westen, en volgde de kust van Portugal tot ze op 8 maart 2015 de Golf van Biskaje bereikte. Daar aangekomen, vloog Anke gedurende drie weken kris-kras over de Golf. Was Anke misschien het noorden kwijt? Tegen het einde van maart vond Anke het spoor terug, en een paar dagen later, tegen 2 april 2015, bereikte ze dan toch Zeebrugge. Eenmaal op haar eindbestemming begon Anke heen en weer te vliegen tussen Zeebrugge en Maldegem.

Voor een geanimeerde visualisatie van Anke's omzwervingen, klik op het kaartje links.

 

Tussenstop in de UK!

Niet alle vogels vliegen in rechte lijn van hun wintergronden naar hun broedgronden. Katrien (1402, ♀) en Sjarel (4045, ), twee kleine mantelmeeuwen, bijvoorbeeld maakten een omweg langs de UK vooraleer terug te keren naar Vlaanderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van Katrien en Sjarel, klik op het kaartje links.