Voorjaarstrek 2016 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Voorjaarstrek 2016

In de loop van 2016 begonnen de meeste kleine mantelmeeuwen aan hun voorjaarstrek en keerden ze terug naar hun broedgronden in Vlaanderen en Nederland. Net zoals tijdens de najaarstrek, vlogen sommige vogels boven land, terwijl anderen verkozen om de kustlijnen te volgen. Tegen halfweg maart arriveerden de eerste kleine mantelmeeuwen op hun Vlaamse en Nederlandse broedplaatsen. Tegen halfweg april waren alle gezenderde meeuwen terug in Vlaanderen en Nederland. Helaas is er geen data beschikbaar voor de bruine kiekendieven.

Door op de kaart recht te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die de voorjaarstrek in 2016 van de kleine mantelmeeuwen toont.

Hieronder kan je enkele eigenaardige reisverhalen lezen.

 

 

Dezelfde weg terug naar huis als jij? Geen denken aan!

Alhoewel Roxanne (5065) en Sacha (5140), twee vrouwelijke kleine mantelmeeuwen, de winter van 2015-2016 doorbrachten in dezelfde locatie langs de Algerijnse kust, namen ze helemaal niet dezelfde route terug naar huis: Roxanne nam de westelijke weg; Sacha vertrok in oostelijke richting. Niet enkel volgden de twee een totaal ander traject, ze vertrokken ook op een ander moment. Het lijkt erop dat ze niet genoeg met elkaar konden opschieten om zich samen te wagen aan de voorjaarstrek.

Voor een geanimeerde visualisatie van frenemies Roxanne en Sacha, klik op het kaartje links.

 

Nog een paar laatste dagen in El-Aaiún

Veel kleine mantelmeeuwen brachten de winter van 2015-2016 door langs de Afrikaans Westkust: Sanne (833) (♀), Steven (4040) (♂), Ian (5071) (♂), Kate (854) (♀), Jasmin (858) (♀), Hilbran (849) (♂), Susanne (5068) (♀), Anke (5039) (♀) en Ella (5063). En veel van deze vogels bleken ook echte gewoontedieren en reisden naar exact dezelfde locatie als vorig jaar: Dakar (Senegal), Port-Étienne (Mauritanië), Dakhla en El-Aaiún (Westelijke Sahara). Terwijl de meeste van deze meeuwen hun wintergronden verlieten tegen het einde van maart, bleven Sanne (833) (♀) en Kate (854) (♀) iets langer en brachten ze wat quality time door in El-Aaiún. Halfweg april vertrokken ook Sanne en Kate, en tegen het einde van april waren ze, als laatsten, terug in Vlaanderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van de meeuwen in Afrika, klik op het kaartje links.

 

Angel : een zeer gestructureerde voedselzoeker

Tijdens de winter van 2015-2016, verbleef Angel (5073), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, in de buurt van Coimbra, Portugal. In de maand februari verdeelde ze haar tijd tussen de stad Figueira da Foz, het natuurreservaat "Reserva Nátural das Dunas de São Jacinto", en een afvalsorteringscentrum (ERSUC). Ze nam altijd dezelfde twee routes waarvan ze nooit afweek: (1) Figueira da Foz - ERSUC (langs de vallei van de Mondega) en (2) ERSUC - nature reserve. Als je op het kaartje links klikt, en inzoomt op het gebied rond Coimbra, kan je haar boogvormige foerageer route zien! Halfweg maart vertrok ze opnieuw naar het Noorden, en twee weken later kwam ze aan in Vlaanderen.

Voor een geanimeerde visualisatie van de georganiseerde Angel, klik op het kaartje links.

 

Imme's Eurotrip

Tijdens het winter seizoen van 2015-2016, overwinterde Imme [5199], een vrouwelijke kleine mantelmeeuw in de buurt van Nantes, in plaats van in het warme Zuid-Spanje. Tegen het einde van maart 2016 was ze terug in Vlaanderen. Na enkele foerageer tochten langs de Belgische kust, begon ze aan haar Eurotrip: eerst trok ze naar Nederland, dan reisde ze door naar Denemarken, en via de zuidelijke tip van Zweden, kwam ze zelfs terecht in Polen! Vanuit Polen doorkruiste ze Duitsland, en vloog ze opnieuw naar Denemarken, waar ze een paar weken bleef.

Voor een geanimeerde visualisatie van Imme's Eurotrip, klik op het kaartje links.