Najaarstrek 2014-2015 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Najaarstrek 2014-2015

In de loop van augustus-november 2014 begonnen de meeste kleine mantelmeeuwen aan hun najaarstrek en ruilden ze hun broedgronden in Zeebrugge in voor hun wintergronden in het zuiden van Spanje en Portugal en Noord-Afrika. Tegen het einde van november hadden de meeste vogels Vlaanderen verlaten, met uitzondering van Katrien die pas tegen het einde van december vertrok. In de loop van september 2014 begonnen ook de bruine kiekendieven aan hun reis naar hun wintergronden in Noordwest Afrika.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die de najaarstrek van 2014 voorstelt. De kaart toont de data van Eric, maar in de kaart legende kan je ook andere vogels selecteren.

Hieronder kan je enkele eigenaardige reisverhalen lezen.

Tijdens het winterseizoen van 2014-2015 (december tot maart), verblijven de drie verschillende vogelsoorten op verschillende winter locaties. Hieronder kom je ook meer te weten over de winterlocaties van enkele individuen.

 

 

(Foerageer)feestje in de UK

Vorig jaar maakte Harry (719), een mannelijke kleine mantelmeeuw een tussenstop in de UK op zijn trek naar het zuiden voor de winter. Zijn UK reisje was waarschijnlijk zo legendarisch dat hij zijn vrienden er over vertelde, want dit jaar had hij een heleboel andere meeuwen in zijn kielzog: Angel (5073) (♀), Ella (5063) (♀), Katrien (1402) (♀), Roxanne (5065) (♀), Sjarel (4045) (♂) en Steven (4040) (♂) spendeerden allemaal een paar weken in de UK om te foerageren (lees: feesten) vóór hun trek naar het Zuiden. Harry, Steven en Sjarel, lieten de UK als eerste achter zich; een beetje later volgden dan ook de vrouwen. Katrien echter was zo hard aan het foerageren (lees: feesten) dat ze pas tegen het einde van december 2014 besefte dat de UK eigenlijk te koud aan het worden was. Ze vloog in rechte lijn naar Casablanca waar ze het foerageren (lees: feesten) voortzette...

Voor een geanimeerde visualisatie van de meeuwen in de UK, klik op het kaartje links.

 

Spanje is te mainstream

Alhoewel de meeste kleine mantelmeeuwen naar het zuiden van Spanje en Portugal trekken voor de winter, besloot Roxanne (5065), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, om de drukte te vermijden en in plaats daarvan naar het noorden van Algerije te trekken. Rond 25 augustus 2014 vertrok ze vanuit Vlaanderen naar de UK, waar ze bijna 3 maanden bleef. Tegen 23 november 2014 vervolgde ze haar reis naar het zuiden, via het Kanaal, langs de Franse westkust, over het Spaanse vasteland en de Middellandse Zee, tot ze 1 week later arriveerde aan de noordelijke kusten van Algerije.

Voor een geanimeerde visualisatie van Roxanne's alternatieve route, klik op het kaartje links.

 

En de winnaar is ...

Ian (5071) (♂), Matt (5072) (♂), Steven (4040) (♂) en Sanne (833) (♀), vier kleine mantelmeeuwen, hadden genoeg van de gebruikelijke winterse ontmoetingsplaatsen voor meeuwen, en besloten om een wedstrijdje te organiseren: wie kon er het verste zuidwaarts vliegen? Terwijl Sanne, Ian en Matt direct begonnen aan de race naar het Zuiden, bleef Steven eerst nog een paar maanden in de UK. Van bij het begin stond Sanne aan kop: ze vloog zonder omwegen naar de Senegalese kust, naar een dorpje nog zuidelijker dan Dakar. Ian en Matt echter geraakten maar tot de aan de Westelijke Sahara (rond het kustdorpje Dakhla). Tegen het einde van oktober 2014, wanneer de andere deelnemers allang hun eindbestemming bereikt hadden, besloot Steven om ook deel te nemen aan de race. Maar het mocht niet baten, hij moest genoegen nemen met een zilveren medaille: na een paar stops in Casablanca, El-Aaiún en Dakhla, geraakte hij maar tot aan de zuidelijke grens van de Westelijke Sahara. Sanne was dus overduidelijk de winnaar!

Voor een geanimeerde visualisatie van deze spannende race, klik op het kaartje links.

 

Yente, een vreemde eend meeuw

Alhoewel kleine mantelmeeuwen over het algemeen beschouwd worden als trekvogels, leek het alsof Yente (5060) (♀) tijdens de winter van 2014-2015 niet naar het Zuiden trok, maar overwinterde in de buurt van Parijs. Dit kan echter niet met zekerheid gezegd worden, omdat een deel van de GPS data van Yente ontbreekt.

Voor een geanimeerde visualisatie van Yente's winterse verblijfplaats, klik op het kaartje links.

 

Bruine kiekendieven

Tijdens de winter van 2014-2015 trok Jozef (610), een mannelijke bruine kiekendief, naar bijna exact dezelfde plaats als vorig jaar: een plaatsje op de zuidelijke grens tussen Mauritanië en Mali. Hij liet Vlaanderen achter zich rond 27 augustus 2014, en hij bereikte zijn eindbestemming tegen 10 oktober 2014. Voor Peter (623), de andere mannelijke bruine kiekendief, echter was het signaal verloren. Het is goed mogelijk dat deze vogel overleden is.

Voor een geanimeerde visualisatie van Jozef's reis, klik op het kaartje links.

 

Zilvermeeuwen

De meeste zilvermeeuwen, een niet-migrerende vogelsoort, bleven in Vlaanderen tijdens de winter van 2014-2015. Verschillende vogels echter bezochten Noord-Frankrijk op regelmatige basis: v.b. Leslie (6013) (♀), Stephanie (6036) (♀) en Wendy (6037) (♀) verbleven aan de Boulonnais kust, en Roeland (6002) (♂​) kon zelfs gespot worden in Normandië. En verschillende andere vogels (Jan (6001) (♂), Karen (6003) (♀), Klaas (6070) (♂), Luc (799) (♂), en Wilma (783) (♀)), bezochten vaak een afvalverwerkingsinstallatie (Baudelet Environnement) in Blaringhem. De dapperste zilvermeeuw uit de groep moet echter Magda (6043) (♀) zijn: tijdens de winter van 2014-2015 stak zij zelfs het Kanaal over en reisde in de UK!

Voor een geanimeerde visualisatie van de zilvermeeuwen tijdens de winter, klik op het kaartje links.

 

Winter locaties

Tijdens de winter van 2014-2015 (december tot februari), verbleven de drie vogelsoorten op verschillende locaties. De kleine mantelmeeuwen ruilden het koude Vlaanderen in voor warmere oorden en bevonden zich in de buurt van Coimbra, Lissabon, Sevílla, Málaga, Tanger, Casablanca, en langs de kusten van Algerije, Westelijke Sahara en Mauritanië. Ook de bruine kiekendieven reisden naar het Zuiden en bevonden zich in Noordwest Afrika, tot aan de zuidelijke grens van Mauritanië. De zilvermeeuwen, die geen trekvogels zijn, bleven in de buurt van hun Oostendse broedgronden, alhoewel sommige zilvermeeuwen gespot werden in de buurt van Parijs en in Normandië.

Om te zien waar de vogels hun winter doorbrachten, klik op het kaartje links.