IMIS | Lifewatch regional portal

You are here

IMIS

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Wasgebeurtenissen 11-16 november 2010: beschrijving hydrologische gebeurtenissen
Boeckx, L.; Deschamps, M.; D'Haeseleer, E.; Vanneuville, W.; Viaene, P.; Van Eerdenbrugh, K.; Mostaert, F. (2011). Wasgebeurtenissen 11-16 november 2010: beschrijving hydrologische gebeurtenissen. Versie 2.0. WL Rapporten, 738_03. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VIII, 87 + 13 p. Appendices pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Flooding > Floods
  In-situ measurements
  Literature and desktop study
  Water management > Forecasts
  Water management > Permanence > High water(reporting)
  Water management > Water quantity > Water system knowledge
  Belgium, Flanders [Marine Regions]

Project Top | Authors 
 • Ondersteuning hoogwaterberichtgeving: hoogwaterkenmerken per bekken - wasrapporten, more

Authors  Top 
 • Boeckx, L., more
 • Deschamps, M., more
 • D'Haeseleer, E., more
 • Vanneuville, W., more
 • Viaene, P.
 • Van Eerdenbrugh, K., more
 • Mostaert, F., more

Abstract
  In de periode van 11 tot 16 november 2010 werd Vlaanderen getroffen door zware overstromingen. Langs de Dender en het systeem Zenne-Zeekanaal waren de gevolgen van de overstromingen het ergst. In de dagen voor, tijdens en na de overstromingen maakte het HIC voorspellingen en verzamelde relevante informatie voor de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen. Met al deze basisinformatie konden steeds de meest recente verwachtingen opgemaakt worden. Dit rapport geeft de hydrologische gebeurtenissen weer in cijfers.

  Neerslag: Tussen 11 en 14 november viel er in het centrum van het land ongeveer 80 mm neerslag, lokaal meer. Ook de Waalse bovenlopen van de Dender en de Zenne kregen neerslaghoeveelheden van die grootteorde tot zelfs iets meer te verwerken. Enkel in het westen viel beduidend minder neerslag. Deze gebeurtenis op zich is niet extreem, maar gecombineerd met de antecedente neerslag en bodemverzadiging kon dit leiden tot de extreme afvoeren die gemeten werden.

  De gevallen neerslaghoeveelheden werden in het begin van de week onderschat door het KMI. Vrijdag werd de gevallen hoeveelheid neerslag min of meer juist voorspeld voor het ganse weekend, maar de regio (Vlaanderen/Wallonië) en de intensiteit van de neerslag op zaterdagvoormiddag werd nooit verwacht De voorspelde hoeveelheden waren echter wel voldoende om een aantal preventieve maatregelen te nemen langs de bevaarbare waterlopen, wat ook gebeurde.

  Dender: Op de Dender werd te Overboelare ongeveer 114 m³/s gemeten, wat bijna 50% meer is dan het maximale debiet in januari 2003 (81 m³/s). Bovendien kwam de piekafvoer van opwaarts (Dender in Overboelare) bijna gelijktijdig toe met de piekafvoeren van de belangrijkste zijwaterlopen. Hierdoor stroomde er zeer veel water tegelijk in de Dender. Dit vertaalde zich in een zeer trage beweging van de afvoergolf van op- naar afwaarts. Waar vroegere, kleinere afvoergolven enkele uren na de registratie in Overboelare al afwaarts waargenomen werden, duurde dit nu anderhalve dag.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors