IMIS | Lifewatch regional portal

You are here

IMIS

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Stormperiode 28-30 november 2015
Boeckx, L.; Coen, L.; Deschamps, M.; Peeters, P.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2016). Stormperiode 28-30 november 2015. Versie 3.0. WL Rapporten, 00_119. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen . III, 16 + 7 p. bijl. pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Literature and desktop study
  Numerical modelling
  Predictions
  Storm tides
  Water management > Forecasts > High discharges / storm surges
  Water management > Forecasts > Water levels
  Water management > Permanence > High water(reporting)
  Water management > Permanence > Storm surge warning
Author keywords
  Waarschuwingen

Project Top | Authors 
 • Ondersteuning hoogwaterberichtgeving: hoogwaterkenmerken per bekken - wasrapporten, more

Authors  Top 

Abstract
  Van zaterdag 28 november tot maandag 30 november 2015 heerste onstabiel herfstweer over onze regio. De lange-termijn voorspellingen gaven reeds geruime tijd op voorhand drempeloverschrijdingen voor Antwerpen aan in deze periode. Toch werd éénieder verrast door de hoge waterstand die in de ochtend van 28 november werd gemeten.

  In Antwerpen werd zaterdagochtend 28/11 om 5:10 MET een waterstand van TAW + 6,77 m genoteerd. Opmerkelijk was dat het verschil met het hoogwater te Oostende zeer groot was (1,24 m), alsook met het hoogwater te Vlissingen (1,11 m). De windvelden die speelden net op het moment van hoogwater aan de Kust kunnen dit verklaren. Er werd voor dit hoogwater geen stormtijprocedure ingesteld en/of kaaien afgesloten te Antwerpen, waar dit achteraf gezien wel had moeten gebeuren. De drempelpeilen voor stormtij (TAW + 6,6m) en sluiting van de kaaimuren (TAW +6,7m) werden overschreden.

  Maandagochtend 30/11 om 5:25 MET werd de prewaakdrempel in Antwerpen opnieuw overschreden met een waterstand van TAW + 6,45 m. Voor dit hoogwater werd de stormtijprocedure wel ingesteld.

  Uit deze gebeurtenissen kunnen een aantal lessen getrokken worden. Bovenal is een striktere opvolging van hoogwaters bij onstabiele weersomstandigheden door de HIC-permanentie essentieel. Daarnaast is het ook van groot belang om een directe communicatie naar Afdeling Zeeschelde te voeren wanneer een onverwacht hoge waterstand wordt vastgesteld.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors